HAYES CARLL – WHAT IT IS

Begin dit jaar werd de Texaanse rootsmuzikant en singer-songwriter Hayes Carll 43 jaar. In het dagelijkse leven is hij de geliefde van zangeres en songschrijfster Allison Moorer, de zus van die andere countryzangeres Shelby Lynne. Zijn energieke countryrocksongs stonden in 2002 voor het eerst op zijn debuutalbum “Flowers & Liquor” en werden gekenmerkt door spitsvondige humor die hij in zijn songteksten insloot.

In de pers opduikende vergelijkingen met o.a. Townes Van Zandt en John Prine werden nadien enkel maar bevestigd op zijn volgende albums “Little Rock” uit 2005, “Trouble In Mind” uit 2008, “KMAG YOYO” uit 2011 en het door Joe Henry geproduceerde “Lovers And Leavers” uit 2016 dat vooral donkere songs over zijn toenmalig afgelopen huwelijk en scheiding bevatte.

Nu verschijnt er een zesde studioalbum van Hayes Carll onder de titel “What It Is”, een plaat met twaalf nieuwe nummers in zijn vertrouwde Americana en countryrockstijl. Deze keer zijn er ook enkele countryballads te horen op deze plaat met “Things You Don’t Want To Know”, “Jesus And Elvis”, “Be There” en slotnummer “I Will Stay” waarmee hij zijn eeuwige liefde voor Allison Moorer officialiseert.

Geopend wordt er op dit album echter met het mooie “None’ya” dat u op de video in een voor zijn geliefde live gespeelde akoestische uitvoering kunt beluisteren. Op de plaat werd deze song subtiel doch knap georkestreerd met accordeon en door Allison Moorer bespeelde viool in de begeleiding. De countryrocksong “Times Like These” heeft volgens ons duidelijk enkele riffs ontleend aan Chuck Berry’s klassieker “(C’est La Vie) You Never Can Tell”.

Het is verder ook swingen geblazen op “If I May Be So Bold” en “Beautiful Thing”, terwijl de energieke albumtiteltrack “What It Is” dankzij de begeleidende banjoklanken eerder thuishoort in de categorie bluegrass-muziek. Zijn poëtische songteksten zijn hier op hun sterkst in de folksongs “American Dream” en “Fragile Man”, maar ook in het bluesy nummer “Wild Pointy Finger”.

Hayes Carll wordt beter met de jaren, net als zijn muziek en songteksten. Of de nieuwe liefde daarvoor de belangrijkste oorzaak vormt is niet geweten, maar het is voor ons alvast duidelijk dat het album “What It Is” wel eens tot zijn beste plaat ooit zou kunnen uitgroeien. Wij hebben ons heel fijn kunnen vermaken met de twaalf liedjes op deze plaat en we durven te vermoeden dat dit ook voor u zou kunnen gelden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: DualTone / Suburban

video